Doorgaan naar inhoud

Waterdichtheid

Op deze pagina lees je meer over waar de waterdichtheid keurmerken voor staan en in welke mate jouw horloge in de praktijk tegen water bestand is.

De waterbestendigheid van een horloge wordt aangegeven in eenheden van druk (Bar/ATM). 
De onderstaande tabel geeft aan in welke mate het horloge bestand is tegen water bij alledaagse activiteiten.
  • 3 Bar / 3 ATM

Het horloge is enkel bestand tegen zeer oppervlakkig water, zoals motregen en spatwater bij handen wassen. 

  • 5 Bar / 5 ATM

Het horloge kan tegen oppervlakkig water, zonder dat er druk op het horloge wordt uitgeoefend. Denk hierbij aan douchen. Ga er bijvoorbeeld niet mee zwemmen of stop het horloge niet in een bak met water. 

  • 10 Bar / 10 ATM

Het horloge kan in ieder geval goed tegen ondiep water. Je kan het horloge onderwater houden voor maximaal 5 minuten. Let er op dat er zo min mogelijk sprake is van temperatuurschommelingen, aangezien dit de waterdichtheid kan beïnvloeden. 

  • 20 Bar / 20 ATM

Geschikt voor professionele watersport: zeilen, roeien, kitesurfen, surfen, waterskiën, vrij duiken. Ga er niet mee diep duiken. 

  • 100 Bar / 100 ATM

Het horloge kan goed tegen water en tegen waterdruk, geschikt voor zwemmen en duiken. 

  • IP67 / IP68

Waterbestendigheid van elektronische horloges, zoals smartwatches. Deze kunnen 1.5 meter diep, 30 minuten lang. 

Aandachtspunten 

  • Het is belangrijk dat de kroon (de draaiknop voor het verstellen van de tijd/datum) goed is vastgedraaid om te voorkomen dat er water het horloge binnentreedt. Daarnaast kan het stoten van een horloge, of lichte schade de waterdichtheid belemmeren.
  • Temperatuurschommelingen kunnen een negatieve invloed hebben op de waterdichtheid van jouw horloge. Denk aan het nemen van een douche, een dagje strand of bij het zwembad. Bij een schommeling in temperatuur kan het glas en metaal van het horloge uitzetten, welke de waterdichtheid negatief kan beïnvloeden. Vooral horloges met 3, 5 en 10 ATM kunnen hier gevoelig voor zijn. 

Garantie
Het testen op waterdichtheid vanuit de fabrikant is een momentopname. Door externe invloeden tijdens het gebruik, valt de garantie op waterdichtheid helaas buiten de fabrieksgarantie. Neem daarom goed de bovenstaande aandachtspunten door, alvorens het horloge in contact met water komt.

Waterschade?
Wanneer het horloge in contact is geweest met water en er zit damp onder het glas, wacht dan 72 uur. In de meeste gevallen trekt de damp namelijk weg. Je kunt tevens overwegen om het horloge in een bak met rijst te leggen.