Doorgaan naar inhoud
Wanneer is het horloge uitgevonden?

Wanneer is het horloge uitgevonden?

Welkom bij ons Horlogeplanet blog, waarin we de fascinerende geschiedenis van horloges onderzoeken en beantwoorden wanneer het eerste horloge is uitgevonden.

Horloges zijn niet alleen functionele tijdmeters, maar ook fashion statements en statussymbolen geworden. Maar waar begon het allemaal?

De uitvinding van het horloge gaat terug tot de 14e eeuw, toen klokkentorens en zonnewijzers de enige manier waren om de tijd bij te houden. Het eerste mechanische uurwerk werd uitgevonden in Europa in de late jaren 1200, maar dit was nog geen draagbaar horloge.

Het eerste draagbare horloge werd uitgevonden in de 16e eeuw. Peter Henlein, een Duitse smid, wordt vaak gecrediteerd als de uitvinder van het eerste horloge, dat bekend stond als de "Nuremberg Egg". Dit was een draagbaar uurwerk dat gedragen kon worden als een hanger om de nek. Het was gemaakt van ijzer en had een veermechanisme dat de beweging van het uurwerk aandreef.

Het Nuremberg Egg werd gevolgd door andere draagbare horloges die in de 16e eeuw in Europa werden gemaakt, zoals de pomanderhorloges, die werden gedragen als sieraden en ook dienst deden als parfumhouder.

In de 17e eeuw werden zakhorloges populair, die gedragen konden worden in de zak van een jas. Deze horloges waren vaak gemaakt van goud of zilver en hadden prachtig bewerkte wijzerplaten en covers.

In de 20e eeuw kwamen horloges op de markt met nieuwe functies, zoals waterbestendigheid en chronografen, die de tijd konden opnemen. Met de opkomst van de digitale technologie in de jaren 70 werden digitale horloges populair en uiteindelijk ook slimme horloges.

Vandaag de dag zijn horloges nog steeds een belangrijk modeaccessoire en functionele tijdmeter. Of je nu op zoek bent naar een klassiek zakhorloge, een moderne smartwatch, of iets daar tussenin, er is een horloge voor iedereen.

Bij Horlogeplanet bieden wij een breed scala aan horloges van verschillende merken, stijlen en prijzen. Of je nu op zoek bent naar een verfijnd horloge van Hugo Boss en Michael Kors voor een speciale gelegenheid, of een duurzaam horloge van Emporio Armani voor dagelijks gebruik, wij hebben het horloge dat bij jou past.

Dank u voor het lezen van ons blog. Neem gerust contact op met Horlogeplanet voor al uw horlogebehoeften.

Vorig artikel Bij welke gelegenheden draag je eigenlijk horloges?
Volgend artikel Snel en effectief jouw horloge schoonmaken? Horlogeplanet weet hoe!