Doorgaan naar inhoud
Snel en effectief jouw horloge schoonmaken? Horlogeplanet weet hoe!

Snel en effectief jouw horloge schoonmaken? Horlogeplanet weet hoe!

Horlogeplanet weet natuurlijk dat een horloge laten stralen essentieel is! Met de juiste weetjes en benodigdheden, kan het schoonmaken van jouw horloge een eenvoudige klus zijn. In deze blog behandelen we alles wat jij moet weten over het schoonmaken van jouw horloge.

Essentiële benodigdheden

Voordat je begint met het schoonmaken van je horloge, heb je een aantal basisbenodigdheden nodig.

Deze bestaan uit:

- Een zachte tandenborstel

- Wattenstaafjes

- Gedestilleerd water

- Milde zeep (afwasmiddel mag ook)

- Zachte doek

- Horlogepoetsdoekje (optioneel)

- Lederreiniger (optioneel)

Jouw horloge voorbereiden op het schoonmaken

Bij het schoonmaken van horloges is een goede voorbereiding essentieel. Voordat je hiermee begint, zorg ervoor dat jouw horloge volledig droog is en vrij van vuil. Als er vochtplekken op het oppervlak van het horloge zitten, gebruik dan een zachte doek of een wattenstaafje om ze voorzichtig weg te deppen tot ze weg zijn. Zodra het oppervlak droog en vrij van vuil is, maak je een milde oplossing door één deel milde zeep te combineren met vier delen gedistilleerd water in een kommetje of kopje. Gebruik geen leidingwater, want dat kan mineralen bevatten die uw horloge na verloop van tijd kunnen beschadigen.

Jouw horloge schoonmaken

Als je horloge klaar is, is het tijd om het schoon te maken! Om te beginnen doop je een tandenborstel in de milde zeepoplossing en borstel je lichtjes alle delen van de kast en de horlogeband die moeten worden schoongemaakt - inclusief alle spleten of nauwe ruimtes die moeilijk te bereiken zijn met alleen wattenstaafjes. Wees voorzichtig, want sommige materialen van horloges zijn kwetsbaar en kunnen gemakkelijk krassen maken als er te veel druk wordt uitgeoefend tijdens het schoonmaken. Nadat je het vuil met een tandenborstel hebt weggepoetst, dompel dan in vers gedestilleerd water (zonder zeep) een wattenstaafje om alle resterende resten te verwijderen van moeilijk bereikbare plaatsen, zoals tussen de schakels van metalen horlogebandjes of rond de edelstenen als deze aanwezig is.

We zijn er bijna..!

Zodra al het vuil van de buitenkant van jouw horloge is verwijderd, gebruik dan een zachte doek bevochtigd met vers gedestilleerd water (zonder zeep) om alle resterende resten van het oppervlak weg te vegen - zorg ervoor dat je geen overtollig vocht achterlaat dat na verloop van tijd de interne componenten kan beschadigen en mogelijk roest kan veroorzaken op metalen kasten/horlogebandje/sluitingen etc.

Leren banden schoonmaken (indien van toepassing):

Als er leren horlogebandjes op jouw uurwerk zitten, is het belangrijk dat je extra voorzichtig bent bij het schoonmaken ervan, omdat leer gemakkelijk beschadigd kan raken als het verkeerd wordt behandeld! Begin met een zachte borstel gedompeld in warm water met een mild schoonmaakmiddel om voorzichtig al het vuil weg te schrobben dat zich in de loop der tijd op de bandjes heeft opgehoopt (zorg ervoor dat je niet te veel druk uitoefent!). Zodra al het vuil van het horlogebandje is verwijderd, droog het dan volledig af met een andere zachte doek voordat je wat lederreiniger aanbrengt die de oorspronkelijke kleur moet helpen herstellen (volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op!). Breng tenslotte een conditioner/beschermingsmiddel aan dat speciaal voor leren horlogebandjes is gemaakt, zodat ze er als nieuw uit blijven zien!

Finishing touch

Met een polijstdoekje of een geknipt oud t-shirt - polijst je voorzichtig het oppervlak van de kast en het horlogebandje tot ze weer als nieuw glanzen!

Conclusie

Het schoonmaken van horloges is geen hogere wiskunde, maar vereist geduld en aandacht om ervoor te zorgen dat ze er na verloop van tijd op hun best blijven uitzien! Door deze tips als referentie te gebruiken, samen met wat basisbenodigdheden, kun je ervoor zorgen dat jouw favoriete horloge elke dag zonder problemen glanzend blijft tikken!

Een wereld vol horloges
Wijzer geworden van ons advies?

Horlogeplanet biedt een wereld bestaande uit een uitgebreid assortiment aan horloges. Denk hierbij aan de horlogemerken Emporio ArmaniHugo Boss, Michael Kors, en nog vele andere merken. Dit allen tegen de laagste prijs. Kijk gerust rond, want de horloge wereld is immers één van de mooiste plekken om te bewandelen. 

Volgend artikel 5 soorten horlogebanden, welke past bij jou? | Horlogeplanet geeft advies!