Doorgaan naar inhoud
Een horloge links of rechts dragen? Horlogeplanet geeft tips! - Horlogeplanet

Een horloge links of rechts dragen? Horlogeplanet geeft tips!

Begin 16e eeuw; Het tijdperk waarin een draagbaar horloge tot leven is gekomen. Het vakmanschap van Peter Henlein heeft ervoor gezorgd dat horloges ook in de huidige 21ste eeuw, behoorlijk populair zijn onder zowel mannen als vrouwen. Maar, aan welke kant draag jij je horloge; links of rechts? 

Geschiedenis: Linkerpols was een must

Tot de jaren zestig van de vorige eeuw was het gebruikelijk om de rechterhand als dominante hand te laten dienen. Aangezien horloges de kroon (het knopje aan de zijkant die wordt gebruikt om de tijd en datum op het horloge in te stellen) vaak aan de rechterzijde bevinden, werden de horloges om de linker pols gedragen. Op deze manier kon het horloge eenvoudig met de rechterhand versteld worden. Ook bij het opwinden van automatische uurwerken, werd dit als het eenvoudigst ervaren. 

Linkerhand horloge

Tijden veranderen: Hoe gaat dat nu?

De vuistregel is als volgt; Welke pols is het minst in beweging? Dit is de minder dominante kant. Aan deze kant gaat het horloge om! Een horloge dien je namelijk net als je favoriete jas aan te trekken (of in dit geval, om te doen).
Dit heeft diverse redenen. Het horloge draagt fijner, omdat deze weinig te maken heeft met externe invloeden. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een brief; je wilt niet dat het horloge telkens tegen de tafel aantikt. Je kunt daarnaast sneller naar de tijd kijken, als het horloge zich om de minder dominante pols bevindt. 

'Draag jij je horloge rechts!?' Herken je dit?

Of: schrijf jij met links? De links schrijvers herkennen ongetwijfeld deze opmerking vanuit anderen. Hetzelfde geldt voor mensen die het horloge rechts dragen. Simpelweg door het verleden, zoals we in het het eerste kopje hebben omschreven, is het voor sommigen nog even ongebruikelijk. Maar, niet getreurd, het is juist goed dat hier verandering in is gekomen, want zo draag jij je horloge op de wijze waar jij je het meest prettig bij voelt. 

linkerhand horloge

Nu we toch bezig zijn; Wat is de juiste positie?

Naast het bepalen van de juiste pols, dien je ook de juiste positie te bepalen. Het behoud van de bewegingsvrijheid is een must tijdens het dragen van een horloge. De manier om dit te bewaken is om het horloge voor de knokkel op jouw pols te dragen.

En; hoe strak moet het horloge om de pols?

Draag je horloge daarnaast niet té strak en natuurlijk ook niet té los. Er mag iets van speling in zitten.  Als je merkt dat je de hele dag bezig bent om je horloge in de juiste positie te krijgen, dan moet adviseren wij om het bandje iets strakker te zetten. Als je met je hand of arm schudt, dan mag het horloge dus iets van positie zijn verschoven. Zolang, de kast nog maar op de pols ligt. Dan weet je dat het horloge niet te strak en niet te los zit. 

Tot slot; Valt de kast van jouw horloge ook binnen de pols?

Het formaat horloge is relevant voor het bepalen van jouw keuze. Daarom kijken we naar het formaat van de horlogekast. De verhouding tussen de pols en de horlogekast moet in evenwicht zijn. De regel luidt dat de horlogekast binnen de pols moet vallen. Als de horlogekast buiten de pols valt, dan is het een te groot formaat. Hoe kan je dat weten? Meten is weten!

Horloge man

Meet jouw polsmaat voor het juiste horlogeformaat!

Hoe? Heel simpel! Meet de omtrek van je pols. Gebruik een meetlint om de polsomtrek te bepalen. Leg het meetlint op het punt waar je het horloge wilt dragen; niet te strak en niet te los.

Hieronder vind je een handig overzicht om te bepalen welk formaat horloge het best bij jou past. We kijken hier naar welke minimale polsmaat nodig is voor een categorie horlogeformaat.

Voor de vrouwen:

Voor de heren:

 

Wil je het helemaal specifiek weten, gebruik dan de tabel hieronder.

Polsomtrek en formaat horloge dames en heren

 Polsomtrek Formaat horloge dames Formaat horloge heren
12 cm 21 mm - 34 mm -
13 cm 22 mm - 34 mm -
14 cm 23mm - 35 mm -
15 cm 24 mm - 36 mm 32 mm - 41 mm
16 cm 25 mm - 37 mm 34 mm - 43 mm
17 cm 26 mm - 38 mm 36 mm - 45 mm
18 cm 27 mm - 39 mm 36 mm - 45 mm
19 cm 28 mm - 40 mm 37 mm - 46 mm
20 cm 29 mm - 41 mm 38 mm - 47 mm
21 cm 30 mm - 41 mm 39 mm - 47 mm
22 cm 31 mm - 42 mm 40 mm - 48 mm
23 cm 32 mm - 43 mm 41 mm - 48 mm
24 cm 33 mm - 44 mm 42 mm - 49 mm

 

Een wereld vol horloges

Horlogeplanet biedt een wereld bestaande uit een uitgebreid assortiment aan horloges. Denk hierbij aan de horlogemerken Emporio Armani, Hugo Boss, Michael Kors, en nog vele andere merken. Dit allen tegen de laagste prijs. Kijk gerust rond, want de horloge wereld is immers één van de mooiste plekken om te bewandelen. Dit willen wij graag met u delen met ons aanbod!
 
Vorig artikel 5 soorten horlogebanden, welke past bij jou? | Horlogeplanet geeft advies!
Volgend artikel Welk formaat horloge is voor mij geschikt? | Horlogeplanet